Фото

10 3 7
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Погода Львів
  • 15Кві

    Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк попереджує, що закуплена у Китаї гречка відрізнятиметься від тієї, до якої звикли українці. Про це міністр сказав під час прес-конференції у Тернополі, передає УНІАН.«Зрозуміло, що ця гречка відрізнятиметься, але не тому що вона кормова, а тому що це інші сорти гречки. До того ж, ми підходимо до цього питання виважено і побачимо по першій партії, чи сприйме наш споживач цю продукцію. Потім робитимемо висновки», – сказав міністр.
    За його даними, представники Державної зернової компанії уже уклали угоду на постачання гречки з Китаю, а лабораторії отримали зразки для з’ясування, чи є у закупленій продукції ГМО. «Я переконаний, що нема, оскільки і Росія імпортувала цю продукцію», – зазначив міністр. Принагідно він наголосив, що гречку Україна закуповує в Китаї не для того, щоб покрити її дефіцит, а щоб знизити ціни на неї на українському ринку. «Дефіциту гречки у нас немає. Але коли почався ажіотаж, ми проаналізували рівень споживання цієї продукції за останні 5 років. І виявилося, що одна людина в середньому споживала 2 кг гречки на рік, тобто виходило 90 тис. тонн. Сьогодні ж ми за перше півріччя спожили 70 тис. тонн. Чому? Через ажіотаж, бо люди скуповують про запас за принципом «як би чого не трапилося», – сказав Присяжнюк.

    Гречка зникла через навар?
    Експерт вважає, що урядові вигідно годувати українців китайською гречкою. В Україні з прилавків магазинів зникла гречка. А прем’єр України Микола Азаров вважає, що її дефіцит у країні штучний.
    Своєю чергою, фермери неофіційно кажуть, що їм вигідна ціна у 18‑20 гривень. «Тому вони її заховали, і вичікують, поки уряд запропонує нормальну закупівельну ціну», – пояснив економіст Володимир Соболєв в інтерв’ю «Німецькій хвилі». При цьому він закликає урядовців відмовитися від «тіньових посередницьких схем. «Весь «навар» осідає у кишенях посередників, і виробник нічого не одержує, а посередники дуже пов’язані з владою», – заявляє експерт. За його прогнозами, дефіцит гречки можливо закінчиться, коли ринок заполонить гречка із закордону:» Як це не парадоксально, дефіцит гречки вигідний і для імпортерів, які також наближені до урядових кіл».
    Правда, перевірити, яку гречку завезли – харчову чи кормову (котру краще не споживати людині), буде досить важко, відзначає експерт.

    Автор: admin, 9:25 am

Комментарі закриті.